El nom de Figueres prové del mot “Ficaris”, de l'època visigoda. En el S.XIII el rei Jaume I d'Aragó li va concedir una carta al poble i anys més tard Hugo IV, comte d'Empúries, la va incendiar.
Figueres és una ciutat que va sorgir de dues ciutats romanes, Juncària i Figàries, però no es va establir del tot fins al segle X a causa de que no era una ciutat pròxima a la frontera.
Quan el Castell de Sant Ferran es va construir es va convertir en la base de subministrament, i en conseqüència la sort de Figueres va canviar. La població va anar en augment i va començar a convertir-se en la ciutat principal de la regió, tot i la ocupació de les forces napoleòniques de 1808- 1814. Entre 1831 i 1840, la Rambla va ser creada cobrint el llegat d’un riu sec, i es va convertir així en el centre de la ciutat. Els arbres d’ombra que hi ha a la rambla es van plantar originàriament el 1864 i 9 anys més tard es va obrir l’estació de tren.
-La Rambla-
La guerra civil espanyola (1936-1939) va ser bastant complicada per la ciutat. El Castell es va convertir en l’últim reducte de l’Espanya republicana i la ciutat va ser bombardejada per les forces de Franco. Moltes estructures es van perdre durant la guerra, incloent-hi el teatre principal, que es trobava en ruïnes.
Va ser llavors quan Dalí va comprar el vell teatre de la seva ciutat natal i el va convertir en el museu que veiem avui, i que és una gran atracció del turisme a la ciutat.
Cap als anys 50 la ciutat es va començar a manifestar, i finalment es consolida amb l’inici del turisme i el desenvolupament en els anys seixanta.
- Teatre Museu Dalí -
La carta-poble que s’havia concedit a Figueres el 21 de juny de l’any 1267 convertia el lloc en vila i donava importants llibertats als qui decidissin concedida a Figueres per Jaume I el 21 de juny de l’any 1267 convertia el lloc en vila i concedia importants llibertats als que decidissin residir a Figueres, entre elles l’abolició dels «mals usos» pels quals lluitaren els pagesos de remensa. Això va comportar un augment de la població i l’inici de la celebració d’importants mercats cada dijous.
Pel que fa la construcció d’habitatges, es pot dir que Figueres era una de les ciutats més importants, perquè els diferents estils arquitectònics típics de l’època i provinents de la resta d’Europa estaven representats des de feia molts anys. Aquests estils són el Barroc, el Neoclàssic i el Modernista. Les obres més importants d’aquesta època que es troben a la ciutat són la Rambla, que cobria una part de la riera; el teatre municipal, actual Teatre Museu Dalí; i l’arribada del ferrocarril (1877).
Amb el tema de la immigració i emmigració Figueres també ha patit un gran canvi. Principalment gran part de la immigració prové dels països africans, sud-americans i països de l’est. Com a emmigració, trobem que la població últimament ha optat per comprar residències als pobles del voltant de Figueres. A més, durant els darrers anys, molts joves han marxat a l’estranger per tal de buscar feina.
En el següent link us deixem un vídeo fet per Ricard Martínez que engloba un reportatge de fotografíes on es poden contemplar els canvis que ha patit la ciutat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada